Ruige kusten, de zee die met lange armen diep het land in trekt, bergen, kastelen, steeds wisselend weer en licht – Schotland is een lusthof voor fotografen (en voor mensen die van een goede whiskey houden).
Loch Ness en omgeving (1980)
Ons eerste reisdoel was Drumnadrochit aan het beroemde Loch Ness. Het meer zag er mysterieus genoeg uit, maar het water was en bleef zo vlak als een spiegel. En kasteel Urquhart was niet meer dan een ruïne. Maar: de omgeving was heel mooi.
Oban en omgeving (1980)
Onze volgende bestemming was Oban. Een leuke stad en een goede uitvalsbasis om vandaar uit grote delen van Noord-West Schotland te verkennen. Wij bezochten o.a. het wonderlijke eiland Staffa en de zeehondenkolonie in Loch Etive.
Zeehonden kolonie in Loch Etive (1980)
In 1980 hebben we met een klein sloepje een tocht gemaakt over Loch Etive. Loch Etive is een 30 km lange zeearm bij Argyll and Bute. Het is tot 150 meter diep. We hebben drie kwartier gevaren voordat we bij ons doel, een zeehondenkolonie, aankwamen. We hebben op heel de tocht niemand anders gezien. Het was indrukwekkend om zo’n groots landschap een paar uur helemaal voor ons zelf te hebben.
Wondereiland Staffa (1980)
Staffa is een klein eiland van 200 bij 600 meter op zo’n 11 kilometer afstand van Mull. Het is gevormd uit de lava van een vulkaanuitbarsting van 59 miljoen jaar geleden. De lava is gestold als basalt in de vorm van zeshoekige pilaren. Bijzonder is ook dat aan de zuidkant van het eiland een grote grot ligt, Fingal’s Cave, van 75 meter lang, 14 meter breed, 22 meter hoog en een diepte onder water van 24 meter.
De grot, Fingal’s Cave genoemd, is onder meer bekend omdat Mendelsohn onder die naam een ouverture heeft gecomponeerd voor zijn werk De Hebriden. Het boek “De wonderstraal” van de Franse schrijver Jules Verne speelt zich op Staffa af.
Hernieuwd bezoek aan Schotland: Fort William en omgeving (1995)
In 1995 zijn we opnieuw naar Noord-West Schotland gegaan. Ons eerste reisdoel was Fort William.
x
Waterburchten (1995)
Castle Stalker (Caisteal an Stalcaire) is geheel omsloten door het water van Loch Laic. Omstreeks 1320 werd een eerste versterking op het eiland gebouwd. Rond 1445 bouwde sir John Stewart het kasteel in de huidige vorm.
Eilean Dunan Castle is van oorsprong een 13e eeuw kasteel. Aan het begin van de 18e eeuw werd het pgeblazen, en aan Aan het begin van de 20e eeuw gerestaureerd. Gelukkig maar voor bezoekers aan Schotland en zeker voor de fotografen onder hen.
Skye (1980)
Bij ons bezoek in 1980 kreeg je het gevoel dat je naar een wel heel afgelegen eiland ging. Dat maakte het juist nog leuker. Minder leuk was dat we weinig van het eiland hebben kunnen zien. Na drie dagen hevige regen en zonder uitzicht op beter weer zijn we maar weer vertrokken.
Skye (1995)
In 1995 hebben we een nieuwe poging gewaagd, en kwamen nu terecht in een hittegolf.